Новини от Югозападна България!|понеделник, май 21, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Общество » Компенсация от 14, 44 евро на 100 кг за череши унищожени на полето

Компенсация от 14, 44 евро на 100 кг за череши унищожени на полето 

zemedelska zemq

Черешите са включени в списъка на продуктите, за които ще се прилагат допълнителни временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци, през периода от 1 юли 2016 г. до 30 юни 2017 г., по настояване на България. Стопаните ще могат да прилагат познатите вече две мерки – за изтегляне на продуктите от пазара и небране на продуктите, съобщават от Министерството на земеделието и храните.
В случаите, когато черешите бъдат унищожени на полето, компенсацията ще бъде в размер на 14,44 евро на 100 кг.

Когато при изтегляне от пазара черешите бъдат предоставени на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, производителите ще получат компенсация за продукцията в размер на 48,14 евро на 100 кг и за транспортните разходи.

Условията за подпомагане на производителите, които не са членове на организации прилагащи оперативни програми, са уредени в Наредба № 6 от 28.08.2014 г. за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете.
Мерките ще се прилагат и за останалите продукти, които бяха включени през 2015 г.: домати, моркови, пипер, краставици, корнишони, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, сливи, десертно грозде, праскови и нектарини, киви, портокали, клементини, мандарини и някои меки плодове.
Всяка държава-членка може да прилага предвидените мерки за количества до 3 000 тона от един или повече от допустимите продукти, информират още от МЗХ.

Добави коментар