Новини от Югозападна България!|понеделник, юни 25, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Камбитов: Проблемът с ВиК инфраструктурата в общината ще става все по-сериозен

Камбитов: Проблемът с ВиК инфраструктурата в общината ще става все по-сериозен 

kambitov

По време на извънредна сесия на ОбС-Благоевград градоначалникът Атанас Камбитов заяви, че ВиК за своя сметка ще смени 200-метровия проблемен водопровод, който аварира постоянно и оставя пет квартала в областния център с нарушено водоподаване.

Той допълни, че Общината ще окаже необходимото съдействие за решаването на проблема, ще се търси и държавна субсидия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 400 000 лв.

По време на заседанието общинските съветници единодушно гласуваха право на кмета да представлява община Благоевград в Общото събрание на Асоциацията на ВиК в областта, което ще се състои на 18 април и на което предстои да бъде избран оператор на асоциацията.

“Ние сме една от четирите области, които реално нямаме достъп до евросредства през този програмен период. Поне така се очертават нещата. Защото асоциация имаме, в момента реално ще изберем оператор, на условието за консолидация т.е. всички ВиК на територията на областта да са в тази асоциация, не е изпълнено “, заяви Камбитов.

В момента има четири общини в Пиринско, които са извън асоциацията. Това са общините Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни. Според градоначалника, обаче, ако нещата се позабавят още малко и след една година тези общини решат да влезнат в асоциацията, то тогава едва ли ще има възможност да се кандидатства за европейско финансиране.

“Проблемът с ВиК инфраструктурата в общината ще става все по-сериозен и това, което се случваше през последните 20 дни, за съжаление, поне моята прогноза е, че за напред ще се случва все по-често”, категоричен бе Камбитов. Според него, при невъзможността да се кандидатства за евросредства, би трябвало да се отделят средства от централния бюджет. Кметът заяви още, че няма никаква възможност ВиК дружествата да стават пак общински.

Добави коментар