Новини от Югозападна България!|понеделник, май 21, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Гръцка блокада и българска контраблокада – напрежението на границата остава

Гръцка блокада и българска контраблокада – напрежението на границата остава 

blokada[1]

Напрежението между блокираните шофьори на ТИР-ове и протестиращите гръцки фермери остава. Все още не се вижда светлина в преговорите, които водят двама български евродепутати – Андрей Новаков, Ангел Джамбазки, двама заместник министри и кметовете на Сандански и Петрич Кирил Котев и Димитър Бръчков.

Припомняме, че тази сутрин нервите на шофьори на тирове не издържаха и те направиха контраблокада, като отначало не пропускаха само гръцките автомобили, впоследствие обаче започнаха да спират всички автомобили и автобуси.

До момента с гърците е договорено да се вдигне блокадата до изтеглянето на цялата опашка от тирове и от двете страни на ГКПП „Кулата – Промахон“. Българските шофьори обаче искат осигуряване на коридор и на гръцка територия.

„Много добре знаем какво ще стане. На 20-30 км в Гърция ще започнат „византийските номера“. Ще ни „скъсат“ от проверки и глоби. И номера ще има свалени. Пътуването ни ще стане ад. Искаме сигурен коридор на гръцка територия“, категорични са шофьорите от българската страна на границата. Те искат Европа да се намеси и да реши проблема с затворената вътрешноевропейска граница.

„Защото иначе няма смисъл от Европейския съюз“, коментираха още шофьорите.

Към граничен пункт „Кулата“ в момента пътува и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

До контраблокадата се стигна, след като няколко български шофьора от гръцката страна на границата преминаха блокадата на фермерите. С форсирани машини и под „обстрела“ на протестиращите фермери те изпочупиха загражденията на границата, след което обаче трима бяха арестувани от българската полиция, а един от гърците.

Днес опашката от тирове на българска територия бе двойна и се простираше на 11 км по магистрала „Струма“.

Добави коментар