Новини от Югозападна България!|понеделник, юни 25, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Кмета на Банско Георги Икономов глобен 43 000 лв за неправомерна обществена поръчка дадена на Гипсовете

Кмета на Банско Георги Икономов глобен 43 000 лв за неправомерна обществена поръчка дадена на Гипсовете 

ikonomov

Комисията за защита на конкуренцията наложи 43 000 лева глоба на кмета на Банско заради неправомерно сключен договор за обществена поръчка.

Санкцията е в размер на 1% от стойността на обществената поръчка за извършване на услуги по транспортиране на смесени битови отпадъци и биоотпадъци, метене на улици, тротоари, площади и други обществени обекти, почистване на вади, шахти и водостоци, зимно снегопочистване и поддържане на вътрешната улична мрежа на населените места в община Банско.

Поръчката е на стойност 4,3 милиона лева, като процедурата е проведена през 2014 година. Тя е възложена на фирма “Евро Импекс – Банско”. Другият участник “Грийн Партнърс БКС” обаче обжалва избора пред КЗК, но комисията допуска предварително изпълнение на договора с фирмата, класирана на първо място.

На 9 октомври миналата година Върховният административен съд отменя избора на “Евро Импекс Банско”, тъй като установява нарушения в класирането, а междувременно е сключен договор с общината, в който не е отбеляззана цената на сделката. Офертата е била за 4.310 млн. лв., но експертиза, назначена от съда, сочи, че той ще осигури на спечелилата фирма над 6.2 млн. лв. приходи с ДДС.

В крайа сметка КЗК налага санкция на мета Георги Икономов в размер на 1% от общата стойност на поръчката. Мотивът е, че предметът на поръчката, в случая снегопочистването, е дейност с голямо обществено значение, която се характеризира с неотложност. Това представлява смекчаващо вината обстоятелство и затова налага минимална санкция.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Според източник на ugozapadbg.com известните в крими-контингента на Банско, братя Джипсовете участват в ДЗЗД “ЕВРО ИМПЕКС – БАНСКО” чрез фирма Вайк-2 ООД.

Добави коментар