Новини от Югозападна България!|понеделник, май 21, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » „Кулата“ и „Илинден“ ще бъдат блокирани за 6 часа днес

„Кулата“ и „Илинден“ ще бъдат блокирани за 6 часа днес 

mitnica

Над 20 000 трактора спират гръцката икономика в 12:00 часа

Днес се очаква най-масовият протест на гръцките фермери. Координираните блокади в цялата страна ще започнат точно в 12:00 часа. Граничните пунктове на България с Гърция – „Кулата-Промахон“ и „Илинден – Ексохи“ ще бъдат затворени. От вчера струпаната земеделска техника в близост до тях създава затруднява придвижването, но платната са проходими и пунктовете засега работят.

Близо 20 000 земеделски машини са дислоцирани в „бойна готовност“ из пътищата на цяла Гърция и днес по обяд ще бокират освен граничните пунктове и пристанища, и главни пътни участъци. Решението на фермерите е блокадата да продължи шест часа.

Те настояват да им се върнат старите привилегии за необлагаем с данъци определен доход, да им се предоставя безплатно гориво за машините, държавата да им гарантира изкупуване на произведената селскостопанска продукция, както и да не им се отнема субсидията, с която им бяха подарени „чистак“ новите трактори.

Очаква се напрежението да ескалира и, ако правителството на Ципрас не изпълни исканията им, блокирането на важни магистрали и пътища ще станат безсрочни. Ако това стане факт ще донесе големи двустранни щети на търговията с България.

По зла ирония на съдбата стачкуващите гръцки фермери изразяваха разочарованието си от премиера Алексис Ципрас, който само преди 2 години, качен на трактор, обещаваше на земеделците, че ще им върне достойнството и когато застане начело на правителството няма да позволи да бъдат отнети привилегиите на фермерите. Сега лявото правителство е принудено да извършва най-рестриктивната дясна политика – намаляване на пенсиите, чувствително вдигане на данъците, както и повишаване на пенсионната възраст.

В стачна готовност от днес са адвокати, винари и лозари.

Добави коментар