Новини от Югозападна България!|четвъртък, май 24, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Общество » 2240 лева нужни за 4-членно семейство

2240 лева нужни за 4-членно семейство 

pari

С 560 лева на месец трябва да разполага човек от четиричленно семейство, за да покрива стандартните си разходи за храна, услуги и битови сметки.

Това показват данни от изследване на КНСБ за издръжката на живот през последното тримесечие на миналата година.

На годишна база стойността на издръжката е намаляла, основно заради по-евтините горива и сметки за ток и парно.

Според изследването линията на бедността през посочения период се равнява на 296 лева, като 2 милиона и 200 хиляди души у нас живеят с доход под тези пари.

Около 48 процента от домакинствата у нас разполагат с доход на човек, между линията на бедността и нормалните средства за издръжка. Въпреки поевтиняването на горивата, парното и тока, и въпреки ръста от 7.8 процента на средната заплата, доходите остават прекалено ниски, за да се забележи раздвижване на вътрешното потребление, коментира изследователят към КНСБ Виолета Иванова:

“Този ръст не може да повлияе така, че да се промени статуквото на българското домакинство, да се повиши жизненият стандарт и заплатите да стигнат до такива нива, че да задържат българските работници в България”.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че очаква още по-отчетливо нарастване на доходите на хората през 2016-а година:

“10-15 % увеличение на работната заплата и в частния сектор. Това е целта, която си поставяме и сме заложили като наши ориентири в преговорите, в колективните договори, които вървят вече в много от секторите, на браншово ниво и на ниво предприятия”.

От КНСБ посочиха вътрешното потребление като важен фактор за икономическия растеж през тази година и напомниха, че страната има нужда от 4-5 процента растеж, за да възстанови загубените по време на кризата работни места.

Добави коментар