Новини от Югозападна България!|понеделник, май 21, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Благоевград отбеляза 138 години от рождението на Яворов

Благоевград отбеляза 138 години от рождението на Яворов 

138

Възпоменателната церемония се състоя пред бюст-паметника на Яворов в градската градина, където бяха положени венци и цветя.На събитието присъстваха зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова, представители на общинската администрация и културните институции, общественици и граждани.Ученици от Девето основно училище „Пейо Яворов“ в Благоевград изнесоха реч и припомниха моменти от живота и делото на поета. Те рецитираха едни от най-емблематичните негови стихотворения, сред които и „Две хубави очи”.

Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист и революционер, който остава светла диря в национално-освободителните борби на Пиринския край срещу турското господство.

Той е смятан за един от най-големите български поети на 20-ти век. Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, четник и активен участник в Балканската война. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот.

Сред най-известните негови стихотворения са „Две хубави очи”, „Ще бъдеш в бяло”, „Две души”, „Градушка”, „Песента на човека” и много други.

Добави коментар