Новини от Югозападна България!|четвъртък, май 24, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Общество » Жълт код за силен вятър в Благоевградска област

Жълт код за силен вятър в Благоевградска област 

vqtar

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната за 12 януари, вторник. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области ще духа силен югозападен вятър със скорост между 15-20 м/сек, възможни са пулсации и над 20 м/сек.

Ще бъде с разкъсана облачност в Западна и Централна България предимно значителна. През нощта ще започне усилване на вятъра – ще бъде умерен, а северно от планините и в Източна България и временно силен от югозапад. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. На места в Предбалкана стойностите могат да достигнат до 15 градуса, в София – около 8 градуса.

През деня от северозапад на югоизток с умерен и временно силен вятър ще преминава бърз атмосферен процес, с който в почти цялата страна ще превали дъжд. Привечер облачността от запад на изток бързо ще се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са между 12 и 17 градуса, в София около 15 градуса, по крайбрежието на Дунав, където ще има сутрешни мъгли – с няколко градуса по-ниски.

Атмосферното налягане през нощта ще се понижава, а през деня бързо ще се повиши, но ще остава по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще е предимно облачно. Ще превали дъжд, а над 2000 м – сняг. Ще духа силен, по високите части и бурен вятър – през нощта от югозапад, а през деня – от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 9 градуса, на 2000 м – около 4 градуса.

По Черноморието ще бъде с разкъсана облачност, която привечер ще се увеличи и вплътни и главно по южните райони ще превали дъжд. Максималните температури ще са между 14 и 18 градуса, вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6-8 градуса.

Добави коментар