Новини от Югозападна България!|вторник, май 22, 2018
Вие разглеждате Home » България » Чиновниците в МВР губят привилегии след Нова година

Чиновниците в МВР губят привилегии след Нова година 

odmvr

Чиновниците в МВР ще загубят привилегиите си на специални служители и ще бъдат приравнени към редовите чиновници. Още в началото на януари правителството ще предложи промени в закона за МВР, които трябва да разделят т.нар. “чантаджии” от полицаите, пише „24 часа“.

Идеята е чиновниците да нямат право на ранно пенсиониране като полицаите, да не получават обезщетение от 20 заплати при напускане на системата, да не ползват безплатно градски транспорт и пр. От промяната ще бъдат засегнати около 6000 служители в административните структури на министерството.

Още поне толкова чиновници обаче ще останат да работят по специализирания закон. Те са от т.нар. специализирана администрация на МВР. В нея на щат има над 5000 души според изчисления на бившия вътрешен министър Веселин Вучков.

Промените в закона за МВР трябва да бъдат одобрени от Народното събрание до края на февруари. Подобни предложения за разделяне на чиновниците от военните по отношение на привилегиите се очакват и от Министерството на отбраната, но засега няма подготвени законови текстове.

Заради мащабните промени в администрацията на МВР правителството изтегли от Народното събрание други промени в закона, с които 1000 чиновници от КАТ и паспортните служби се отделяха в държавно предприятие за административно обслужване. То трябваше да поеме издаването на лични документи, регистрацията на автомобили и другите административни услуги на вътрешното ведомство.

Проектът е изтегленият с решение на правителството, взето на подпис. Той предвиждаше и прехвърляне на специалната куриерска служба към Държавната комисия по сигурността на информацията.

Тези промени ще останат, но ще бъдат допълнени с цялостните предложения на Бъчварова за разделяне на администрацията от полицията.

“Подготвяха се допълнителни промени, с които вече сме готови, и затова досегашният проект бе изтеглен – да бъдат включени и новите предложения, а не постоянно да се правят изменения на парче”, коментираха от кабинета на министърката.

В началото на 2016 г. Бъчварова планира да представи и концепция за цялостна реформа на вътрешното министерство. Тя ще включва разделянето на МВР на четири агенции, като всички полицейски функции ще бъдат събрани в една от тях. Тези планове бяха споделени от Бъчварова пред синдикатите в МВР в края на миналата седмица.

Добави коментар