Новини от Югозападна България!|вторник, май 22, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Без промяна в местните данъци и такси

Без промяна в местните данъци и такси 

blagoevgrad ob6tina

Общинските съветници в Благоевград решиха да не променят промилите на такса смет.

По време на редовно заседание днес кметът Атанас Камбитов заяви, че Благоевград е от малките общини, които не вдигат местните данъци и такси.

“Ако бъде направен сравнителен анализ на останалите общини, ще установим, че тук са най-ниските данъци в България. Таксите се определят на база данъчна оценка и количествени критерии. Община Благоевград дава възможност да се платят таксите на база данъчна оценка, а там където прецени може това да стане и по количествен критерии, което е така нареченото плащане на съдове. Има оптимизация и избор за данъкоплатеца как да плати”, изтъкна пред ОбС градоначалникът Камбитов.

Общинският съветник д-р Владимир Таковски алармира, че Здравната каса е наложила лимит за болница “Свети Мина”. Месечно се отпускат едва по 65 000 лева на онкоболницата при реални разходи от 120 000 лева. Това са само парите за заплати и осигуровки, а какво правим с останалата сума, попита д-р Таковски и призова кметът Камбитов да лобира за решаването на финансовия проблем. Как точно ще се действа, съветниците ще решат на тематична Кръгла маса, която ще се свика още преди Нова година.

15 от общинските съветници в Благоевград за пореден път с гласуването си не позволиха закупуването на парцел, поискан от бизнесдамата Тонка Трайкова, съдружник в месопреработвателното дружество в града, за строеж на кооперация. Гласуването в нейна полза бе неуспешно, независимо от повторението, което поиска председателят на ОБС Радослав Тасков.

Трайкова иска да купи общински паркинг, близо до общежитията на АУБ. Теренът от 141 квадрата й е необходим за кооперации в категория до 15 метра височина.

За втори път гласуването се провали. 7 от съветниците гласуваха против, 8 се въздържаха, имаше и такива, които напуснаха заседанието и не гласуваха.

Добави коментар