Новини от Югозападна България!|понеделник, юни 25, 2018
Вие разглеждате Home » Без категория » Банско бе домакин на информационна среща между ОДБХ и туристическия бизнес

Банско бе домакин на информационна среща между ОДБХ и туристическия бизнес 

bansko

Ден преди официалното начало на зимния сезон в Посетителския инфорационен център – Банско, Областна дирекция по безопасност на храните, в лицето на директора й д-р Стоян Мавродиев, и Община Банско, представлявана от кмета Георги Икономов и зам.-кмета Александър Мацурев, проведоха среща с представители на бизнеса и браншовите организации в сектора на туризма на територията на общинината.

В рамките на срещата градоначалникът Георги Икономов заяви своя апел към компетентния орган за по-строг контрол над временните обекти за хранене тип „бърза храна“, както и към онези заведения, които се наемат само за сезона и създават лоша репутация на местните ресторантьори, осигуряващи целогодишна заетост, както и поддържащи висок стандарт на обслужване. Градоначалникът изрази още своята позиция за формиращите се правила за предлагане на традиционни местни гозби – те да бъдат предлагани по-свободно на туристите (т.нар „винен“ и „гурме“ туризъм), привличайки по този начин цял един сегмент от почиващи.

Представителите на бизнеса поискаха по-опростена система за документиране на подготовката на храна в заведенията за хранене, както и по-лесното сертифициране на т.нар. „местни характерни продукти“ и „био продукти“ , – специфични за региона, отгледани по природосъобразен начин произведения, които в западните общества са довели до популяризирането на цели региони. Идеята бе подкрепена от кмета Икономов, който се обърна към д-р Стоян Мавродиев с молба да докладва по надлежния ред за обсъждане на държавно ниво.

По време на срещата стана ясно, че съгласно приета директива от Европейския парламент, през следващата година предстои да бъде въведено задължението на заведенията за хранене да включат в своите менюта и информация за калоричността на предлеганите ястия.

Добави коментар