Новини от Югозападна България!|понеделник, май 21, 2018
Вие разглеждате Home » Свят » Откриха гроба на Сюлейман Великолепни

Откриха гроба на Сюлейман Великолепни 

116962-siuleiman-velikolepni

Открити са останките от гроба на султан Сюлейман Великолепни, твърди унгарски историк, цитиран от АП и в. “Гардиън”, цитиран от „Стандарт“. Известно е, че османският владетел е починал през септември 1566 г., докато войските му обсаждали крепостта Шигетвар в Южна Унгария.

Според Норберт Пап от университета в Печ гробът бил построен на мястото, където била шатрата, в която султанът умрял. При разкопки са намерени предмети, говорещи за султанско погребение, добавя археологът. Пап обаче уточнява, че са необходими още изследвания, за да се потвърди напълно откритието. “Всички данни, които имаме, сочат в тази посока. Казваме, че “по всяка вероятност” това е гробът на Сюлейман, защото няма признак, който да говори обратното. Но са нужни още потвърждения, тъй като това е много деликатен въпрос”, каза Пап при представянето на най-новите находки. Разкопките се водят на мястото на бившето османско селище Турбик, унищожено през 80-те г. на XVII век. Първите находки там са обявени от Пап през 2013 г.

Сюлейман, починал на 71 години, е бил най-дълго управлявалият империята си султан – 46 г. По негово време турците значително разширяват господството си на Балканите, Близкия Изток и Северна Африка. Историците смятат, че сърцето и другите вътрешни органи на султана били погребани на мястото на смъртта му, а тялото закарано в Константинопол. Кончината му била пазена в тайна 2 денонощия, за да не се демобилизира войската в продължаващите битки.

Добави коментар