Новини от Югозападна България!|четвъртък, май 24, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Афера с пъдпъдъци и зайци по проект нищят експерти от Министерството на земеделието

Афера с пъдпъдъци и зайци по проект нищят експерти от Министерството на земеделието 

dfz

Дни наред Якоруда и част от селата в общината се тресат от проверки за изпълнението на мярка № 6.1 по програма за развитие на селските райони за млади фермери, спусната през юли тази година. Мярката включва и отглеждането на зайци и пъдпъдъци по проект на земеделското министерство.

Преди дни в Якоруда и Бунцево са пристигнали спецове от Министерството на земеделието ,които проверявали класираните за отпускане на финансовата помощ от 50 000 лева млади фермери, след като до министерството на земеделието пристигнал сигнал от фермер, който изказал съмнения, че в Якорудско се разиграва схема за точене на пари по мярката с използването на подставени лица, които нямат понятие от земеделие.

Докато спецовете от София пътували към “целта” фермерите били предупредени и настанала истинска паника, започнало едно пренасяне на зайци и пъдпъдъци в чували от село Бунцево към Якоруда и обратно. Събирали се животни от всякъде. Според мълвата в случая става въпрос опит за заблуда на органите, отговорни за отпускане на средствата по мярката.

Говори се, че класираните за получаване на субсидиите са просто фигуранти, подставени лица на някого . В списъка с фермерите, отглеждащи пъдпъдъци и зайци, били включени млади хора, които нямат животни и никога не са отглеждали.

Вярно ли е това, срещу какво и как тези хора са попаднали в списъка ,как са класирани и как са станали фермери без животни?, са въпросите на които трябва да отговори проверката. Разбирайки за жалбата до министерството, истинските аферисти хукнали стремглаво да уреждат “фермите” на подставените си лица с исканите по проекта животни. Купували панически чак от Пазарджик, започнали да коват клетки едва преди дни, разказват якорудчани. В Якоруда е като кошер в момента, десетки са фермерите, класирни за субсидии, дали ще лъснат истинските играчи ще стане ясно след стартиралата проверка.

Лицата, кандидати за субсидии са проверявани и от областна дирекция на държавен фонд “Земеделие” в Благоевград през август, как са защитили тогава бизнесплановете си е въпросът ? Как се е стигнало до сигнала, че нещо нередно се случва в Якорудско ? Ще потърсим отговорните за мярката институции за коментар по темата. Има ли основание фермерът, депозирал сигнала до министерството, или описаната схема е зловредна кампания срещу класираните фермери.

Добави коментар