Новини от Югозападна България!|четвъртък, май 24, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Общество » Лихвите по кредити се вдигат догодина

Лихвите по кредити се вдигат догодина 

pari

Още догодина лихвите по кредитите ще започнат да се повишават и този процес ще продължи и през 2017 г., прогнозираха от Асоциацията на банките в България (АББ) вчера.

Причините – очакванията от догодина Европейската централна банка да спре да налива ликвидност в банковата система, както и ниското ниво, което стигнаха индексите EURIBOR и LIBOR, на база на които се формира лихвата по ипотечните заеми, допълва „Труд”.

Според банкерите в рамките на година-година и половина тези индекси вероятно ще започнат да се покачват.

Преди седмица подуправителят на БНБ Калин Христов прогнозира, че лихвите по депозитите ще намаляват и догодина, като ще паднат под 1%.

В момента средната лихва по новите жилищни заеми в лева е 5,60%, а в евро – 5,95 на сто, по данни на БНБ. При потребителските кредити в лева оскъпяването е 10,51%, а в евро – 7,05 на сто. Според банкерите ниските лихви носят и рискове, защото при повишението им много хора може да срещнат трудности с вноските.

Заради ниските лихви и отпадането на таксата за предсрочно погасяване на жилищните заеми тече процес на масово предоговаряне.

“Хората слизат на лихва, по-ниска с 1-2 процентни пункта”, обясниха от банковата асоциация. Оттам посочват, че този процес е причината и за ръста на приходите от такси, основно от предоговаряне, в банките. Към октомври постъпленията по това перо са 845,4 млн. лв. спрямо 778 млн. лв. за миналата година.

Увеличените приходи от такси, заедно с намалените разходи за лихви и за обезценки на лоши кредити са причината за ръста на печалбата на банките. Тя достига 907 млн. лв. към октомври, което е с 234 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Добави коментар