Новини от Югозападна България!|вторник, май 22, 2018
Вие разглеждате Home » Свят » Турция иска среща с Русия, Путин: Празни приказки

Турция иска среща с Русия, Путин: Празни приказки 

putin[1]

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е опитал да се свърже с руския му колега Владимир Путин, но той не е отговорил на телефонните му обаждания, пише „Стандарт“. Това се случва след като турската армия свали руски боен самолет, тъй като, според нея, той е нарушил турското въздушно пространство.

От своя страна Путин определи изказванията на Турция, че не е могла да разпозна принадлежността на сваления Су-24 като празни приказки.

Ако знаехме, че самолетът е руски може би щяхме да го предупредим по друг начин, заяви Ердоган пред френска телевизия. На свой ред руският президент изключи възможността турските военновъздушни сили да не са могли да разпознаят руския самолет. Путин определи оправданието като “глупости и празни приказки”.

Висшият Военен съвет на Турция проведе заседание заради инцидента със самолета. Съветът препоръча да се държат открити каналите за връзка с Русия.

Междувременно руският посланик в Анкара Андрей Карлов е бил повикан в турското външно министерство, за да му бъде връчен протест във връзка с нападенията срещу турските дипломатически представителства и задържането на делегация от турски бизнесмени в град Краснодар.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че след свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница не е имало пряк телефонен контакт между двамата президенти.

Турция ще работи с Русия и своите съюзници за успокояване на напрежението след свалянето на руския самолет, пише турският премиер Ахмет Давутоглу в авторска статия, публикувана в британския в. “Таймс”. Давутоглу коментира, че страната му възнамерява да продължи работата с Русия за ефективна борба срещу “Ислямска държава”. “Не трябва да се отклоняваме от делата, които ни обединяват”, смята турският премиер.

Добави коментар