Новини от Югозападна България!|понеделник, юни 25, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Спешни мерки заради бруцелозата в Кочан

Спешни мерки заради бруцелозата в Кочан 

Днес областният управител Бисер Михайлов свика спешно заседание на Областната епизоотична комисия заради констатираното огнище на бруцелоза по дребните преживни животни в сатовчанското село Кочан.

Бруцелозата представлява бактериална инфекциозна болест, която се предава на хората директно или индиректно от болни животни – основно домашни преживни животни и свине. Често протича като остро респираторно заболяване, но клиничната картина може да е много разнообразна. Инкубационният период на заразата е до 50 дни. Болестта не се предава от човек на човек.

Областният управител акцентира върху необходимостта от бързи действия на институциите за преодоляване и ограничаване на последствията от заболяването, както и да се спазват всички препоръки, дадени от експертите. Г-н Михайлов обърна внимание и на потенциалната опасност на заразяване от диви животни.

„Освен месото и млякото, кожата и вълната на животните също са заразни“, предупредиха експертите от Областна дирекция по безопасност на храните. Предстои да бъде изследван произхода на заразата, като има вероятност тя да е дошла от гръцки овце. Взети са необходимите мерки за безопасна работа в огнището. Предприятията, които изкупуват мляко и месо в региона са уведомени за затягане на контрола и мерките за безопасност.

От РЗИ потвърдиха, че към настоящия момент няма болни хора от бруцелоза. Общопрактикуващите лекари ще бъдат уведомени и ще бъде изготвена брошура за информиране на населението, МВР ще съдейства за ограничаване придвижването на животните.

С цел предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на територията на други населени места от област Благоевград, от днес започва прилагане на всички мерки, описани в заповедта на Областния управител.

Добави коментар