Новини от Югозападна България!|понеделник, юни 25, 2018
Вие разглеждате Home » Благоевград » Намаляват бюрокрацията при еврофинансирането

Намаляват бюрокрацията при еврофинансирането 

dfz

Европейският парламент прие инициираната от благоевградския депутат Андрей Новаков резолюция за намаляване на административната тежест при работата с европроекти.

Документът, приет на пленарно заседание в Страсбург, с одобрението на 92 процента от евродепутатите, адресира най-болезнените проблеми за бизнеса и общините, за които евросредствата са важен източник на инвестиции.

В резолюцията евродепутатът Новаков предлага да се намалят драстично излишните изисквания при кандидатстването за финансиране, изпълнението на проектите и контрола така, че бенефициентите да предоставят по-малко документи, да губят по-малко време и средства.

Новаков настоява Европейската комисия да предприеме решителни действия за въвеждане на система за единен одит, с което да спести на фирмите стотици часове труд и ресурси, които в момента се полагат за различни одити по различно време.

“Често бюрократичните пречки са толкова много, а административните процедури толкова тежки, че отказват бизнеса и общините да кандидатстват по европроекти или ги карат да прибягват до скъпо платени консултанти”, коментира Новаков преди гласуването на резолюцията.

Стандартизирани обществени поръчки в ЕС, използване на достъпен език,  прекратяване на честите промени в правилата за кандидатстване, управление и отчитане на проектите и преминаване към изцяло електронни услуги по еврофондовете са само част от мерките, за които настоява Новаков.

Добави коментар